100 Objective GK Questions for Class 3 With Answer

100 objective GK Questions for Class 3 With Answer । कक्षा 3 के बच्चों के सामान्य ज्ञान के सवाल

General knowledge is such a subject that it is necessary for everyone to know about it It includes all subjects like History, Geography, Social Science, Science, Mathematics etc In the present time, study of general knowledge questions is also necessary for children, due to which children get to know something new.

Keeping this in view, today in this article we are providing Top 100 Objective Gk Question for class 3 children.

50 Objective GK Questions for Class 3 With Answer

Also Read 

All fruits name in Hindi and English With Picture

Top 50 GK Question for Class 1 In Hindi

Top 60 GK Question for Class 2  

Top 50 GK Question for Class 4 With answer in Hindi

Top 150 GK Question for Class 5 With Answer in Hindi

Top 100 Objective Gk Question for Class 3 with Answer in English

1. Which is the tallest building on the Earth ?

  • Burj Khalifa
  • Shanghai Tower
  • Merdeka
  • Lotte World Tower

Correct Answer : Option (1) Burj Khalifa

2. Which is the largest country by area ?

  • Canada
  • Russia
  • China
  • India

Correct Answer : Option (2) Russia

3. What Does the Heart Pump ?

  • Water
  • Saliva
  • Blood
  • Oxygen

Correct Answer : Option (3) Blood

4. in which Country Efil Tower located ?

  • France
  • UAE
  • Rome
  • Maxico

Correct Answer : Option (1) France

5. Who Invented the Light Bulb ?

  • Michael Faraday
  • Charles Babbage
  • Taylor Swift
  • Thomas Alva Edison

Correct Answer : Option (4) Thomas Alva Edison

6. who discovered zero ?

  • Aryabhatt
  • Vedvyas
  • maharshi Panini
  • None of these

Correct Answer : Option (1) Aryabhatt

7. 10×10+5 Is equal to – ?

  • 25
  • 150
  • 105
  • 125

Correct Answer : Option (3) 105

8. What is the face value of 8 in 48123 ?

  • 8
  • 80
  • 800
  • 8000

Correct Answer : Option (1) 8

9. What is the place value of 8 in 48123 ?

  • 8
  • 80
  • 800
  • 8000

Correct Answer : Option (4) 8000

10. What is the Greatest Number of formed using this digits 4, 8, 1 and 2 ?

  • 4812
  • 8124
  • 8241
  • 8421

Correct Answer : Option (4) 8421

11. Which number is neither prime nor composite ?

  • 0
  • 1
  • 2
  • 5

Correct Answer : Option (2) 1

12. How many millimetres are there in a centimetre ?

  • 1 mm
  • 10 mm
  • 100 mm
  • 1000 mm

Correct Answer : Option (2) 10 mm

13. How many sides are there in a heptagon ?

  • 5 Sides
  • 6 Sides
  • 7 Sides
  • 8 Sides

Correct Answer : Option (3) 7 Sides

14. 5 times 19 is equal to ?

  • 24
  • 75
  • 90
  • 95

Correct Answer : Option (4) 95

15. 8×9÷9-5+9 is equal to ? ( Use BODMAS Rule )

  • 12
  • 15
  • 20
  • 23

Correct Answer : Option (1) 12

16. Which is the largest living animal in the world ?

  • Elephant
  • Giraffe
  • Blue Whale
  • Dolphin

Correct Answer : Option (3) Blue Whale

17. Which is the longest river in the world ?

  • Amazon River
  • Nile River
  • Mississippi River
  • Yangtze River

Correct Answer : Option (2) Nile River

18. How many months of a year have 31 days ?

  • 3
  • 5
  • 7
  • 8

Correct Answer : Option (3) 7

19. How many Hearts does an octopus Have ?

  • One
  • Two
  • Three
  • Five

Correct Answer : Option (3) Three

20. In Cricket, how many stamps are there in each Wickets ?

  • 2
  • 3
  • 5
  • 7

Correct Answer : Option (2) 3

21. Which is the second largest country by area ?

  • China
  • India
  • Canada
  • United States of America

Correct Answer : Option (3) Canada

22. Who invented telephone ?

  • Marconi
  • Michael Faraday
  • Alexander Graham Bell
  • Rodger Federer

Correct Answer : Option (3) Alexander Graham Bell

23. Which country is known as the ‘ Land of White Elephant ‘ ?

  • Nepal
  • Indonesia
  • Thailand
  • Australia

Correct Answer : Option (3) Thailand

24. Name of the highest mountain in the world ?

  • K2
  • kanchenjunga mountain
  • Mount Everest
  • Godwin Austen

Correct Answer : Option (3) Mount Everest

25. Which one of the below as a root vegetable ?

  • Carrot
  • Cauliflower
  • Onion
  • Cabbage

Correct Answer : Option (1) Carrot

26. In which continent in India located ?

  • Asia
  • Africa
  • Australia
  • Europe

Correct Answer : Option (1) Asia

27. Which one of the below is an input device ?

  • Cpu
  • Monitor
  • Mouse
  • Speaker

Correct Answer : Option (3) Mouse

28. which city is located ‘ The statue of liberty ‘ ?

  • Tokyo
  • New York
  • Abu Dhabi
  • Beijing

Correct Answer : Option (2) New York

29. Which is the largest living lizard on the Earth ?

  • Monitor Lizard
  • Iguana
  • Komodo Dragon
  • None of these

Correct Answer : Option (3) Komodo Dragon

30. One kilogram is equal to how many grams ?

  • 100 gm
  • 1000 gm
  • 10000 gm
  • 100000 gm

Correct Answer : Option (2) 1000 gm

31. Which is the smallest planet in solar system ?

  • Venus
  • Earth
  • Jupiter
  • Mercury

Correct Answer : Option (4) Mercury

32. Which plant is known as the Red plant ?

  • Mars
  • Jupiter
  • Venus
  • Earth

Correct Answer : Option (1) Mars

33. Which is the largest river on the earth ?

  • Nile River
  • Amazon River
  • Yangtze River
  • Kango River

Correct Answer : Option (2) Amazon River

34. Argentina is located in which continent ?

  • Asia
  • South Africa
  • South America
  • North America

Correct Answer : Option (3) South America

35. in which sports in used LBW ?

  • Hockey
  • Football
  • Cricket
  • Polo

Correct Answer : Option (3) Cricket

36. Which is the biggest planet in our solar system ?

  • Mars
  • Jupiter
  • Venus
  • Neptune

Correct Answer : Option (2) Jupiter

37. Who is known as ‘ God of Cricket ‘ ?

  • Kapil Dev
  • Sachin Tendulkar
  • M.S. dhoni
  • Virat Kohli

Correct Answer : Option (2) Sachin Tendulkar

38. Which country won the first T20 World Cup ?

  • India
  • Indonesia
  • Sri Lanka
  • Australia

Correct Answer : Option (1) India

39. What is the Full form of DOB ?

  • Date of Board
  • Definition of Birth
  • Date of Birth
  • None of these

Correct Answer : Option (3) Date of Birth

40. What is the name of Polygon that has four Sides ?

  • Rectangle
  • Triangle
  • Quadrilateral
  • Pentagon

Correct Answer : Option (3) Quadrilateral

41. Which is the Called Holly river of India ?

  • Brahmaputra River
  • Godavari River
  • Yamuna River
  • Ganga River

Correct Answer : Option (4) Ganga River

42. Name of the largest fresh water lake in India ?

  • Wular Lake
  • Pulicat Lake
  • Bembnad Lake
  • Sheshnag Lake

Correct Answer : Option (1) Wular Lake

43. Which day is celebrated National teachers Day ?

  • 5 April
  • 5 August
  • 5 September
  • 5 October

Correct Answer : Option (3) 5 September

44. Who is day is celebrated children’s Day ?

  • 5 September
  • 14 October
  • 25 June
  • 14 November

Correct Answer : Option (4) 14 November

45. Which is the biggest part of the Humab brain ?

  • Cerebellum
  • Cerebrum
  • Medula oblongata
  • None of these

Correct Answer : Option (2) Cerebrum

46. What is the capital of India ?

  • Mumbai
  • Kolkata
  • New Delhi
  • Bengaluru

Correct Answer : Option (3) New Delhi

47. Who is called the iron man of india ?

  • Dr. rajendra Prasad
  • Sardar vallabhbhai Patel
  • Mahatma Gandhi
  • Pandit Jawaharlal Nehru

Correct Answer : Option (2) Sardar vallabhbhai Patel

48. The famous Sun temple is located in which state ?

  • Odisha
  • Punjab
  • Karnataka
  • Rajasthan

Correct Answer : Option (1) Odisha

49. How many states are there in India at Present ?

  • 27
  • 28
  • 29
  • 30

Correct Answer : Option (2) 28

50. What is the Capital City of Maharashtra ?

  • Mumbai
  • Pune
  • Maharashtra
  • New Delhi

Correct Answer : Option (1) Mumbai

Top 25 one Liner GK Question with answer for Class 3 in English

1. Population Day is celebrated every year on Which Day ?
Answer :- 11 July

2. How many letters are in the English Alphabet ?
Answer :- 26 Letters

3. Which Color is Considered a Symbol of Peace ?
Answer :- White

4. On which day do we celebrate Gandhi Jayanti Every Year ?
Answer :- 2 October

5. Which is the Name of Largest Sea Animal ?
Answer :- Blue Whale

6. Which is the Largest Animal on the Earth ?
Answer :- Blue Whale

7. What is that Animal that never Sits ?
Answer :- Horse

8. What is a Baby Horse Called ?
Answer :- Colt

9. In which state in India the sun Rises first ?
Answer :- Arunachal Pradesh

10. On which day Every Year Teacher’s Day is celebrated in India ?
Answer :- 5 September

11. In which Indian state is the world’s tallest statue Statue of Unity located?
Answer :- Gujarat

12. In which country Invented paper and gunpowder?
Answer :- China

13. What are the plants that grow in desert areas called ?
Answer :- Cactus

14. Who is known as god of Cricket In India ?
Answer :- Sachin Tendulkar

15. which country won the first t20 world cup ?
Answer :- India
16. What is The Smallest Three Digit Number Is ?
Answer :- One Hundred ( 100 )

17. In Which Season Earth Closest to the Sun ?
Answer :- Summer

18. Full Form Of WWW ?
Answer :- World Wide Web

19. Who is The Inventor of World Wide Web ( WWW ) ?
Answer :- Tim berners lee

20. Which is the language widely spoken in Indian State of Maharashtra ?
Answer :- Marathi

21. What is the biggest part of human brain ?
Answer :- Cerebrum

22. Which is Following food is a good source of protein ?
Answer :- Beans

23. Which is the world’s longest railway platform ?
Answer :- Gorakhpur ( Uttar Pradesh, India )

24. What are forces measured in ?
Answer :- Newton

25. What are maximum digits in binary number system ?
Answer :- 2 and ( 1,0 )

Top 10 Science GK Question for Class 3  

1. Name of a fruit which is rich Source of Vitamin C ?
Answer :- Gooseberry

2. Which vitamin do we get from sunlight ?
Answer :- Vitamin D

3. The main function of heart in  Human body ?
Answer :- pump the blood to all parts of body

4. At what temperature does liquid water freeze ?
Answer :- 0° C

5.What is the process that turns a gas into a Liquid ?
Answer :- Condensation

6. Leaves are green due to presence of green pigment called ?
Answer :- Chlorophyll

7. Fish absorbs oxygen from water through their _______ ?
Answer :- Gills

8. Which is the longest part of our digestive system ?
Answer :- Small Intestine

9. Which part of the Ear detects Sound Waves ?
Answer :- Ear Drum

10. In which planet of our solar system water is found in Liquid form ?
Answer :- Earth

Note :- We hope that you have liked this article of ours and you must have got to know something new from this article, how did you like this post, give us your opinion in the comment.

Also Read 
All fruits name in Hindi and English
Top 50 GK Question for Class 1 In Hindi
Top 60 GK Question for Class 2  
Top 50 GK Question With Answer for Clas 3
Top 50 GK Question for Class 4 With answer in Hindi
Top 150 GK Question for Class 5 With Answer in Hindi
Top 50 GK Question for Class 6 With Answer in Hindi
Top 50 GK Question for Class 7 With Answer in Hindi
Top 100 GK Question for Class 8 in Hindi
Top 100 GK Question for Class 9
Top 150 GK Questions for Class 10 to 12
All Fruits Name in Sanskrit
All Vegetables Name in Hindi and English with Picture

Leave a Comment