Top 150 GK Questions for Class 10 to 12 । कक्षा 10 से 12वीं के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी

👉👉2500+  Topic Wise all Subject GK Question and answer in Hindi

Top 150 GK Question for Class 10 to 12 with answer 2022 

1. Who is the head of the Indian Armed Forces ?

Answer:- President of India

2. Which is the largest Masjid in India built by the Mughal ruler ‘ Shah Jahan ‘ ?

Answer:- Jama Masjid, Delhi

3. On which day Panchayati Raj Day is celebrated every year in India ?

Answer :- April 24

4. In which year did the Kargil War Between India and Pakistan ?

Answer :- 1999

5. Kargil Vijay Diwas is celebrated every year on which day ?

Answer :- July 26

6. How many players are there in 1 team in ice hockey game ?

Answer :- 6 players

7. Which scientist is known for the discovery of gravity ?

Answer :- Newton

8. In which year Delhi was made the capital of India ?

Answer :- In 1911

9. Which city was the capital city of India before Delhi ?

Answer :- Kolkata

10. Gopal Krishna Gokhale was the political guru of which Indian great revolutionary ?

Answer :- Mahatma Gandhi

11. Who Designed of the national flag of India ‘Tiranga’ ?

Answer :- Pingali Venkaiah

12. Which Prime Minister of India gave the slogan ‘ Jai Jawan Jai Kisan ‘

Answer :- Lal Bahadur Shastri

13. Which great philosopher founded the ‘ Ramakrishna Mission ‘ ?

Answer :- Swami Vivekananda

14. Which city of India is known as the ‘ City of Golden Temples ‘ ?

Answer:- Amritsar, Punjab

15. Which vitamin is produced most rapidly in our body ?

Answer :- Vitamin D

16. Why does the human body become weak at the time of old age ?

Answer :- Due to lack of calcium

17. How many total bones are there in human Skull ?

Answer :- 22

18. Who was the first Lok Sabha speaker of our country ‘ India ‘ ?

Answer :- Ganesh vasudev mavalankar

19. Which is the national fruit of India ?

Answer :- Mango

20. Who was the chairman of the drafting Committee of the Indian Constituent Assembly ?

Answer :- Dr. Bhimrao Ambedka

21. Who is known as Punjab Kesari ?

Answer :- Lala Lajpat Rai

22. How many years did the First World War ?

Answer: – For 4 years and this war lasted from 1914 to 1918

23. The longest national highway of India is ?

Answer :-  NH 44

24. Which two places are connected by NH 44 ?

Answer :- Srinagar to kanyakumari

25. ‘ Khajuraho ‘ is a famous tourist destination of India is located in which state ?

Answer :- Madhya Pradesh

100+ Vegetables Name in Hindi and English with Picture

26. Who is known as Flying Sikh ?

Answer :- Milkha Singh

27. Which vitamin is found in lemon ?

Answer :- Vitamin C

28. Which Indian revolutionar gave the slogan of ‘ Inquilab Zindabad ‘ ?

Answer :- Sardar Bhagat Singh

29. In which movement did Mahatma Gandhi give the slogan of ‘ do or die’ ?

Answer :- Quit India Movement

30. In which year the Quit India Movement was started to force the British to leave India ?

Answer :- In 1942

31. How many players are there in the hockey team ?

Answer :- 11

32. Neeraj Chopra is Related to which sport ?

Answer :- javelin throw

33. Which country is called the father of Cricket ?

Answer :- England

34. How many Squares are there in the game of ‘ chess’ ?

Answer :- 64 square

35. Which ruler of the Mughal Empire built the ‘ Taj Mahal ‘ ?

Answer :- Shah Jahan

36. During the reign of which Mughal ruler Chhatrapati Shivaji established the ‘ Maratha Empire ‘ ?

Answer :- Aurangzeb

37. In which state of India is the world’s first floating national park located ?

Answer :- Manipur

Keibul Lamjao National Park, located in the Indian state of Manipur, is the world’s first floating national park.

38. Which is the largeurlargest national park of India and in which state is it located?

Answer:- Hemis National Park is the largest national park in India which is located in the Indian state of Assam.

39. In which state is the maximum number of national parks located in India ?

Answer :- Madhya Pradesh

The largest number of national parks in India is located in the state of Madhya Pradesh, India, at present there are 12 national parks in Madhya Pradesh.

  1. Kanha National Park
  2. Satpura National Park
  3. Panna National Park
  4. Sanjay National Park
  5. Bandhavgarh National Park
  6. Van vihar national park
  7. Pench National Park
  8. Omkareshwar National Park
  9. Madhav National Park
  10. Fossil National Park
  11. Dinosaur Fossil National Park
  12. Kuno-Palpur National Park

40. Which is the longest river of the Indian peninsula ?

Answer :- Godavari River

41. Who founded the Arya Samaj ?

Answer :- Dayanand Saraswati

42. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces in India ?

Answer :- President of India

43. Who was the first Indian woman to be awarded the Nobel Prize ?

Answer :- Mother Teresa

44. Who was the first woman IPS officer of India ?

Answer :- Kiran Bedi

45. Which element is responsible for red color of tomato ?

Answer :- Lycopene

46. ​​When is National Youth Day celebrated every year ?

Answer :- On 12th January

47. Which great man has been given the title of Iron Man ?

Answer :- Sardar Vallabhbhai Patel

48. International Day of the Girl Child is celebrated annually on ________ ?

Answer :- On 8th March

49. Who is credited with the discovery of India ?

Answer :- Vasco da Gama

50. When was first railway line opened in India ?

Answer :- 1853 A.D.

Best 50 GK Question for Class 11

51. Which Bird lays the smallest egg in the world ?

Answer :- Humming Bird

52. Pacemaker is related to which part of our body ?

Answer :- Heart

53. Which of the following metals is available in liquid state ?

Answer :- mercury

54. Microorganisms are seen by which instrument ?

Answer :- Through microscope

55. which of the following diseases is the female Anopheles mosquito responsible ?

Answer :- Malaria

56. Which vitamin do we get from cod liver oil obtained from fish ?

Answer :- Vitamin D

57. Carrots are a rich source of which Vitamin ?

Answer :- Vitamin A  

58. Mustard, wheat, gram and matar are examples of which crop ?

Answer :- Rabi crop

59. Edward Jenner is known for the discovery of which vaccine ?

Answer :- Smallpox

60. Which Hermone is Responsible for a male reproductive hormone ?

Answer :- Testosterone

61. Ringworm disease is caused due to ______

Answer :- Fungus

62. Which is the oldest game in the world ?

Answer :- Wrestling

63. Who was the first human to step on the moon ?

Answer :- Neil Armstrong

64. How many players are there in a baseball team ?

Answer :- 9 players

65. On which day we Celebrate ‘ National Science Day on every year ?

Answer :- On 28 February

66. What is the full form of ISRO ?

Answer :- The Full form of ISRO is Indian space research organization

67. Who invented electricity ?

Answer :- Benjamin Franklin

68. Which is the largest private sector bank of India ?

Answer :- State Bank of India

69. What is the symbol name of Modern periodic table Element ‘ Tungsten ‘ ?

Answer :- W

70. ‘ Durand Cup ‘ is related to which sport ?

Answer :- Football

71. If the pH value of an element is less than 7, then what will be the nature of that element ?

Answer :- Acidic

72. What is the national game of Bangladesh ?

Answer :- Kabaddi

73. Nagpur city of Maharashtra is famous for ________

Answer :- orange

74. Rafael Nadal is related to which sport ?

Answer :- Table Tennis

75. The most famous city of the Indus Valley Civilization, Mohenjodaro is situated on the banks of which river?

Answer :- Indus river 

76. Sardar Vallabhbhai Patel international airport is Situated in Which City of Gujarat ?

Answer :- Ahmedabad

77. The longest river island of India is located at which river ?

Answer :- Brahmaputra river

78. What is the purest form of carbon ?

Answer :- Diamond

79. Which is the highest award given in the field of Cinema in India?

Answer :- Dadasaheb Phalke International Film Award

80. In which year Dadasaheb Phalke Award was instituted ?

Answer :- In 1969

81. In which year the ‘ Right to Information Act ‘ was implemented in India ?

Answer :- In 2005

82. In which year the river ‘ Ganga ‘ was declared as the National River of India ?

Answer :- On 4th November 2008

83. In which year was the first Lok Sabha general Election held in India ?

Answer :- In 1952

84. Who appointed the Prime Minister in India ?

Answer:- President of India

85. Which state is the largest producer of coconut in India ?

Answer :- Kerala

86. What is the minimum age limit to become a candidate for the post of ‘ Prime Minister of India ‘ ?

Answer :- 25 Years

87. Which is the oldest political party of India ?

Answer :- Indian National Congress

88. In which year was the ‘ Indian National Congress Party ‘ established ?

Answer :- In 1885

89. The total number of High Courts in India at present – ?

Answer :- 25 high courts

90. First country to launch artificial satellite in the space –

Answer :- Japan

91. Who was the first revolutionar in the Revolt of 1857 ?

Answer :- Mangal Pandey

92. The first foreigner to receive Bharat Ratna award ?

Answer :- Khan Abdul Gaffar Khan

93. Where is the Headquarter of Reserve Bank of India located ?

Answer :- Mumbai

94. In which year was the first amendment to the Constitution of India done ?

Answer :- In 1951

95. The world famous ‘ Kumbh Mela ‘ is held In which city of Uttarakhand ?

Answer :- Haridwar

96. Which part of our body is called ‘ blood bank ‘ ?

Answer :- Spleen

97. Which ‘ Inscription ‘ of Emperor Ashoka describes the Kalinga war ?

Answer :- In the thirteenth inscription

98. On which day is the maximum distance between our Earth and the Sun ?

Answer :- On 4th July

99. How many years is the term of the President of India ?

Answer :- 5 years 

100. When two separate states of Maharashtra and Gujarat were formed by separating Bombay ?

Answer :- In the year 1960

Top 50 GK Question with answer for class 12

101. Headquarter of Press Trust of India is located on which states/union territory ?

Answer :- New Delhi

102. On which day ‘National Sport Day’ is celebrated on Every Year ?

Answer :- 29 August

103. Who was the first Indian awarded Nobel Prize ?

Answer :- rabindranath tagore

104. Who has the monopoly to issue currency in India ?

Answer :- Reserve Bank of India

105. Whose signature is there on the monetary notes of India ?

Answer :- Reserve Bank of India Governor

106. What does the white color present in the tricolor flag of India symbolize ?

Answer :- Symbol of peace

107. Delhi city of India is situated on the banks of which River ?

Answer :- Yamuna river

108. Music is mentioned in which ancient Veda ?

Answer :- Samveda

109. About 80% of our brain is made up of _____ ?

Answer :- Water

110. what is the study of birds called ?

Answer :- Birds

111. Which acid is found in lemon ?

Answer :- Citric Acid

112. What is the Average blood pressure of a healthy person ?

Answer :- 120/80 mmHg

113. How many languages ​​mainly spoken in India have been included in the schedule of the Indian Constitution ?

Answer :- 22 languages

114. The Sundarban National Park located in which states in India ?

Answer :- West Bengal

115. Matki dance which is a form of Rasa dance is a famous folk dance of which state ?

Answer :- Madhya Pradesh

116. Where is Mata Vaishno Devi Temple located ?

Answer :- Jammu and Kashmir

117. Which African country is world famous for chocolate ?

Answer :- Ghana

118. Who is known as the Missile Man of India ?

Answer :- Dr. APJ Abdul Kalam

119. What is ‘ sodium carbonate ‘ commonly called ?

Answer :- Washing soda

120. Which planet is called the twin sister of our earth ?

Answer :- Venus

121. Which is the only mammal present in our earth that can fly ?

Answer :- Bat

122. Which is the largest part of our body ?

Answer :- Skin

123. What is the name of the tallest building in the world ?

Answer :- Burj Khalifa

124. What is the community of ants called ?

Answer :- Colony

125. Which is the hottest sea present in our earth ?

Answer :- Red Sea

126. In which sport is the word ‘deuce’ used ?

Answer :- Tennis

127. Which country is the largest producer of coffee in the world ?

Answer :- Brazil

128. Who has established the social media app ‘Facebook’ ?

Answer :- Mark Zuckerberg

129. Who invented the airplane successfully ?

Answer :- Wright Brothers

130. ​​If we say that the temperature of the moon is higher in the day than at night, then it will be right or wrong to say that?

Answer :- Correct

131. In which country is the ‘ Pyramid of Giza ‘ located ?

Answer :- Egypt

132. Which international organization has the right to declare a ‘ Global Emergency ‘ ?

Answer :- World Health Organization ( WHO )

133. What is the length of NH44 which is the longest national highway of India ?

Answer :- 4112 Kilometers

134. Deficiency of which element causes goiter disease ?

Answer :- Due to iron deficiency

135. Headquarter of world health organisation is located in Which City ?

Answer :- Geneva, Switzerland

136. The founder of buddh Dharma ‘ Gautam Buddha was ‘ born at which place in year 563 BC ?

Answer :- lumbini, ( Nepal )

137. Who said that the preamble is an ‘identity’ card of our Indian Constitution ?

Answer :- N.A. Palkhiwala

138. What is minimum age required to Contest in elections to the Lok Sabha ?

Answer :- 25 years

139. Who decides the number of judges in High Court Of India ?

Answer :- president of India

140. What is the mascot of Indian Railway ?

Answer :- Bholu – The guard elephant

141. National sugar research Institute is Located in which City of Uttar Pradesh ?

Answer :- kanpur

142. who was the last Mughal emperor of the Mughal Empire ?

Answer :- Bahadur shah ||

143. What is the first nuclear reactor of India is ____

Answer :- apsara

144. the famous folk dance of kathakali is related to which States ?

Answer :- Kerala

145. The famous folk dance of bharatanatyam is related to which States ?

Answer :- Andhra Pradesh

146. What is the name of famous folk dance of Assam ?

Answer :- Bihu

147. When GST was introduced in India by Indian Government ?

Answer :- 1 April 2017

148. What is the full form of GST ?

Answer :- Goods and Service Tax

149. Which day celebrated National Environment Day on every year ?

Answer :- 5 June

150. Which day celebrated ‘ National Science Day ‘ on Every year ?

Answer :- 28th February

Also Read 

All fruits name in Hindi and English

Top 50 GK Question for Class 1 In Hindi

Top 100 GK Question for Class 2  

Top 50 GK Question With Answer for Clas 3

Top 50 GK Question for Class 4 With answer in Hindi

Top 150 GK Question for Class 5 With Answer in Hindi

Top 50 GK Question for Class 6 With Answer in Hindi

Top 50 GK Question for Class 7 With Answer in Hindi

Top 100 GK Question for Class 8 in Hindi

Top 100 GK Question for Class 9

Top 150 GK Questions for Class 10 to 12

All Fruits Name in Sanskrit

Leave a Comment

close
%d bloggers like this: