GK Question for Class 6 with Answer । कक्षा 6 के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी 2022

GK Question for Class 6 with Answer । कक्षा 6 के लिए सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी 2022

Top 50 GK Question for class 6 with answer In English

1. What is the name of a triangle in which all three sides have different lengths ?
  1. Isosceles triangle
  2. Equilateral triangle
  3. Scalene triangle
  4. Quadrilateral

Correct Answer : Option (3) Scalene triangle

2. Which is the Natural Satellite of our Earth ?
  1. Sun
  2. Moon
  3. Jupiter
  4. Mars

Correct Answer : Option (2) Moon

3. Which of the following city is known as Harbour City ?
  1. Sydney
  2. Perth
  3. Brisbane
  4. Melbourne

Correct Answer : Option (1) Sydney

4. Where is the Colosseum located ? 
  1. Paris
  2. Rome
  3. Cairo
  4. Rio De Janeiro

Correct Answer : Option (2) Rome

5. How many dots are there on a Dice ? 
  1. 6
  2. 12
  3. 22
  4. 21

Correct Answer : Option (4) 21

6. Which part of the body never rests ? 
  1. Eyes
  2. Brain
  3. Heart
  4. Liver

Correct Answer : Option (3) Heart

7. Which one of the following is not a leap year ?
  1. 1948 
  2. 1983
  3. 1996 
  4. 2008

Correct Answer : Option (2) 1983

8. Which was the first artificial Satellite to orbit Earth ? 
  1. Sputnik 1
  2. Explorer 1
  3. Voyager 1
  4. Aryabhata

Correct Answer : Option (1) Sputnik 1

9. Which one of the below instruments is used to measure angles ?
  1. Divider 
  2. Scale ruler 
  3. Compass 
  4. Protractor

Correct Answer : Option (4) Protractor

10. Which one of the below is an egg-laying Mammal ?  
  1. Monkey
  2. Platypus
  3. Kangaroo
  4. Koala

Correct Answer : Option (2) Platypus

11. Which Country is Stonehenge Located ?
  1. Germany
  2. Spain
  3. England
  4. Italy

Correct Answer : Option (3) England

12. Who discovered Penicillin ?  
  1. Marie Curie
  2. Robert Koch
  3. Alexander Fleming
  4. Edward Jenner

Correct Answer : Option (3) Alexander Fleming

13. What is the normal boiling point of water ?
  1. 0 °C
  2. 4 °C 
  3. 60 °C 
  4. 100 °C

Correct Answer : Option (4) 100° C

14. What type of angle measures less than 90° Is Called ?
  1. Acute angle
  2. Right angle
  3. Obtuse angle
  4. Reflex angle

Correct Answer : Option (A) Acute Angle

15. Which is the tallest waterfall in the world ? 
  1. Tugela Falls
  2. Angel Falls
  3. Yumbilla Falls
  4. Browne Falls

Correct Answer : Option (2) Angel Falls

16. Who wrote the book Alice’s Adventures in Wonderland ?
  1. Charles Dickens 
  2. J. K. Rowling 
  3. Jonathan Swift
  4. Lewis Carroll

Correct Answer : Option (4) Lewis Carrol

17. What is the roman numeral for 18 ?  
  1. XVI 
  2. XVII
  3. XVIII 
  4. XV

Correct Answer : Option (3) XVIII

18. What is the sum of interior angles of a triangle ? 
  1. 90° 
  2. 120° 
  3. 180° 
  4. 240°

Correct Answer : Option (3) 180°

19. Who is known as father of Telephone ?
  1. Alexander Graham bell
  2. Louie pasture
  3. Charles Babbage
  4. J.J. Thomson

Correct Answer : Option (1) Alexander Graham Bell

20. Who designed national flag of India ?  
  1. Pingali Venkayya
  2. Dr. Rajendra Prasad
  3. Dr. Bhimrao Ambedkar
  4. Mahatma Gandhi

Correct Answer : Option (1) Pingali venkayya

21. Mount Everest located in which country ?  
  1. Nepal
  2. India
  3. China
  4. Buthan

Correct Answer : Option (1) Nepal

22. Who is known as father of Indian Constitution ?
  1. Sardar vallabhbhai Patel
  2. Dr. Bhimrao Ambedkar
  3. Madan Mohan malviya
  4. Netaji subhas Chandra Bose

Correct Answer : Option (3) Dr. Bhimrao Ambedkar

23. Giddha is the folk dance of in which State ?
  1. Haryana
  2. Rajasthan
  3. Punjab
  4. TamilNadu

Correct Answer : Option (3) Punjab

24. Which state of India has the largest population ?
  1. West Bengal
  2. Rajasthan
  3. Uttar Pradesh
  4. Bihar

Correct Answer : Option (3) Uttar Pradesh

25. Who is the present deputy president of India ?
  1. Mohammed Hamid Ansari
  2. Bhairon Singh shekhawat
  3. Ramnath kovind
  4. Venkaiah Naidu

Correct Answer : Option (4) Venkaiah Naidu

Also Read 

All fruits name in Hindi and English
Top 50 GK Question for Class 1 In Hindi
Top 60 GK Question for Class 2  
Top 50 GK Question With Answer for Clas 3
Top 50 GK Question for Class 4 With answer in Hindi
Top 150 GK Question for Class 5 With Answer in Hindi
Top 50 GK Question for Class 6 With Answer in Hindi
Top 50 GK Question for Class 7 With Answer in Hindi
Top 100 GK Question for Class 8 in Hindi 
Top 100 GK Question for Class 9
Top 150 GK Questions for Class 10 to 12
All Fruits Name in Sanskrit
All Vegetables Name in Hindi and English with Picture

Leave a Comment