Top 100 General Science Question 2023 | Science GK Question 2023

Top 1000 GK Question in English 2023 For All Exam

Top 100 General Science Question With Answer 2023 in English

1. The wave used in radar system is an example of which type of wave ?
  • Infrared wave
  • Infrasonic wave
  • Micro wave
  • Electromagnetic wave

Correct Answer : Option (3) Micro Wave

2. Which of the following elements could not find a Fixed place in Mendeleev’s periodic table ?
  • hydrogen
  • Sulfur
  • Nitrogen
  • Oxygen

Correct Answer : Option (1) hydrogen

3. Which of the following Element is not easily oxidised at high temperature?
  • Alloy
  • Semiconductor
  • Bad conductor
  • Food conductor

Correct Answer : Option (3) Alloy

4. Which of the following is not a simple permanent tissue?
  • Phloem
  • Xylem
  • Collenchyma
  • Cambium

Correct Answer : Option (2) Xylem

5. Which one of the following groups is not included in the five kingdom classification propounded by Whittaker ?
  • Fungi
  • Protista
  • Protozoa
  • Animalia

Correct Answer : Option (3) Protozoa

6. Which of the following is not essential for photosynthesis?
  • Chlorophyll
  • Carbon dioxide
  • Sunlight
  • Oxygen

Correct Answer : Option (4) Oxygen

7. What is the melting point of Tungsten ?
  • 3308°C
  • 3380°C
  • 3083°C
  • 3830°C

Correct Answer : Option (2) 3380° C

8. Which of the following gas is evolved when a metal reacts with water ?
  • Oxygen
  • Hydrogen
  • Chlorine
  • Nitrogen

Correct Answer : Option (2) Hydrogen

9. How is mechanical energy defined ?
  • Rate of doing work
  • Energy absorbed by a moving object
  • Sum of kinetic energy and potential energy of an object
  • Energy released during mechanical work

Correct Answer : Option (3) sum of kinetic energy and potential energy of an object

10. What is the life span of Red Blood Cells ?
  • 80 – 100 days
  • 100 – 120 days
  • 120 – 140 days
  • 100 – 150 days

Correct Answer : Option (2) 100 – 120 Days

11. Which Hormone is called the life saving hormone of Human ?
  • Estrogen
  • Prolactin
  • Adrenal
  • Insulin

Correct Answer Option (3) Adrenal

12. Newlands principle of octaves is applicable to which of the following elements ?
  • Calcium
  • Sulfur
  • Chlorine
  • Potassium

Correct Answer : Option (1) Calcium

13. What is the product of force and displacement Called ?
  • Load
  • Acceleration
  • Work
  • Momentum

Correct Answer : Option (3) Work

14.  Between which two elements is silicon placed in group 14 of the modern periodic table ?
  • Be and N
  • Al and P
  • Be and C
  • Na and K

Correct Answer : Option (3) Be and C

15. What is air Pressure Called ?
  • Solidification
  • Atmospheric pressure
  • Evaporation
  • Temperature

Correct Answer : Option (2)Atmospheric pressure

16. Which reacts strongly with water to form Scalded Lime ?
  • Calcium oxide
  • Calcium
  • Calcium chloride
  • Calcium hydroxide

Correct Answer : Option (4) calcium hydroxide

17. What is the sum of the number of protons and neutrons in the nucleus called?
  • Atomic number
  • Mass number
  • Connectivity
  • Equivalence

Correct Answer : Option (1) atomic number

18. Which is the most explosive gas in coal mine ?
  • Hydrogen
  • Carbon monoxide
  • Air
  • Methane

Correct Answer : Option (4) methane

19. Which of the elements of the halogen group is the most reactive?
  • Fluorine
  • Chlorine
  • Bromine
  • Iodine

Correct Answer : Option (1) Fluorine

20. In which of the following conditions water will not evaporate?
  • when the temperature is 0°C
  • When the humidity is 0%
  • When the temperature is 100°C
  • When the humidity is 100%

Correct Answer : Option (4) when the humidity is 100%

21. Which of the following Element is the best Conductor of Electricity ?
  • Copper
  • Iron
  • Silver
  • aluminum

Correct Answer : Option (3) Silver

22. What is a pyrometer used to Measure ?
  1. Atmospheric pressure
  2. Humidity
  3. High Temperature
  4. Density

Correct Answer : Option (3) High Temperature

23. Why does a stone placed at the bottom of a pond appear to be placed at a higher point than its actual position ?
  1. due to reflection of light
  2. due to refraction of light
  3. due to diffraction of light
  4. due to scattering of light

Correct Answer : Option (2) due to refraction of light

24. By which instrument is atmospheric humidity measured?
  • Hygrometer
  • Hydrometer
  • Manometer
  • Odometer

Correct Answer : Option (1) Hygrometer

25. On what principle does the hydrogen bomb work ? 
  • Nuclear fission
  • Nuclear fusion
  • Radioactivity
  • All of the above

Correct Answer : Option (2) Nuclear fusion

26. Which lens is used in spectacles used for the treatment of a person suffering from myopia ?

  • Concave lens
  • Convex lens
  • Bifocal lens
  • Flat lens

Correct Answer : Option (1) Concave lens

27. What Reason to Rain drops spherical ?

  1. due to the density of the liquid
  2. due to surface tension
  3. due to atmospheric pressure
  4. due to gravity

Correct Answer : Option (2) due to surface tension

28. What element is the filament of an electric bulb made of ?

  1. Copper
  2. Iron
  3. Glass
  4. Tungsten

Correct Answer : Option (4) Tungsten

29. Sound cannot pass through which of the following medium ?

  • through water
  • through the air
  • through steel
  • through the vacuum

Correct Answer : Option (4) through the vacuum

30. Which instrument is used to measure the intensity of an earthquake

  1. Reactor scale
  2. Kelvin scale
  3. Decibel
  4. Pascal

Correct Answer : Option (1) Reactor scale

31. A stick immersed in water appears bent because of What ?

  1. Reflection of light
  2. diffraction of light
  3. Refraction of light
  4. Scattering of light

Correct Answer : Option (3) Refraction of light

32. Which of the following is the best conductor of Heat ?

  • Water
  • Mercury
  • Wood
  • Iron

Correct Answer : Option (4) Iron

33. What is the SI unit of electric Current ?

  • Ampere
  • Ohm
  • Voltage
  • Joule

Correct Answer : Option (1) Ampere

34. Which mirror is used by a dentist to examine the teeth of a patient ?

  • Convex mirror
  • Concave mirror
  • Convex Lens
  • Concave Lens

Correct Answer : Option (2) Concave mirror

35. What is commonly used in a Magnifying Glass ?

  1. Convex mirror
  2. Convex lens
  3. Concave mirror
  4. Concave lens

Correct Answer : Option (2) Convex lens

36. What is the speed of sound in air ?

  • 232 m/s
  • 332 m/s
  • 320 m/s
  • 432 m/s

Correct Answer : Option (2) 332 m/s

37. Which type of mirror is used for shaving?

  • Concave mirror
  • Convex mirror
  • Plane mirror
  • All of the above

Correct Answer : Option (1) Concave mirror

38. What is the smallest unit of length?

  1. Micron
  2. Nanometer
  3. Fermimeter
  4. Centimeter

Correct Answer : Option (3) Fermimeter

39. Which type of mirror is used in the front islands of vehicles to see the Rear view ?

  1. Convex mirror
  2. Concave mirror
  3. Plane mirror
  4. Parabolic mirror

Correct Answer : Option (1) Convex mirror

40. If the length of a resistive wire is increased, what will be the effect on its Resistance ?

  1. Resistance will increase
  2. Resistance will decrease
  3. Will remain stable
  4. Not any Effect

Correct Answer : Option (1) Resistance will increase

41. At what temperature is the density of water the highest?

  • – 4 degree Celsius
  • 0 degree Celsius
  • 4 degree Celsius
  • – 1 degree Celsius

Correct Answer : Option (3) 4 degree Celsius

42. By which instrument is the intensity of an earthquake measured ?

  1. Seismograph
  2. Barometer
  3. Anemometer
  4. Lactometer

Correct Answer : Option (1) Seismograph

43. In which direction does a freely suspended magnet always point ?

  • in the north-east direction
  • in the south-west direction
  • north-south direction
  • In the north-west direction

Correct Answer : Option (3) north-south direction

44. Which of the following materials is most suitable for making the core of a transformer ?

  1. Nickel
  2. Soft iron
  3. Silver
  4. Aluminum

Correct Answer : Option (2) Soft iron

45. In which of the following is the electrical resistance of the conductor independent ?

  • At temperature
  • on pressure
  • on area of ​​cross section
  • at length

Correct Answer : Option (2) on pressure

46. The temperature whose reading remains the same on both the Fahrenheit and Celsius Scales ?

  • 40° C
  • -40° C
  • 37° C
  • -140°C

Correct Answer : Option (2) -40° C

47. Which color of light shows maximum deviation when passing through a Prism ?

  1. Red
  2. Green
  3. Blue
  4. Purple

Correct Answer : Option (4) Purple

48. At present, most of the yellow lamps are used for street lighting, which gas is used in these lamps ?

  1. Sodium
  2. Organ
  3. Neon
  4. Nitrogen

Correct Answer : Option (3) Neon

49. If the temperature of a medium is increased, then what will be the effect on the velocity of light in that Medium ?

  • Increase
  • Decrease
  • remain unchanged
  • None of these

Correct Answer : Option (3) remain unchanged

50. On what principle does optical fiber Work ?

  • Scattering of light
  • Dispersion of light
  • Total internal reflection
  • All of the above

Correct Answer : Option (3) Total internal reflection

>>Next

इन्हें भी पढ़ें :- 

Top 500 Most Important Rajasthan GK Question and answer in Hindi

मुगल साम्राज्य से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तरी

सिंधु घाटी सभ्यता से संबंधित 100 महत्त्वपूर्ण प्रश्नोत्तरी 

Top 200 Haryana GK Question in Hindi

Top 100 Most Important Computer GK Question and answer in Hindi

Top 100 Physics GK question and answer in Hindi ( 100 महत्वपूर्ण भौतिक सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी )

Top 100 Chemistry GK question and answer in Hindi ( 100 महत्वपूर्ण रसायन विज्ञान प्रश्नोत्तरी 2021 )

Leave a Comment

close
%d bloggers like this: