Top 100 Science GK Question 2023 in English | General Science Question

Top 1000 GK Question in English 2023 For All Exam

Top 100 Science GK Question 2023 in English Part 2 | General Science Question 2023

51. In the modern periodic table, which of the following groups of elements have a complete outer shell?
  • 16th Group
  • 17th Group
  • 18th Group
  • 15th Group

Correct Answer : Option (3) 18th Group

52. When an object moves on a circular path, what is the force acting on that object towards the center called?
  • Gravitational force
  • Simple force
  • Angular force
  • Centripetal force

Correct Answer : Option (4) Centripetal Force

53. What is the gravitational force acting on an object called?
  • Weight
  • Mass
  • Acceleration
  • Velocity

Correct Answer : Option (1) Weight

54. Which of the following animals can produce ultrasound?
  • Bat
  • Elephant
  • Shark
  • Porpoises

Correct Answer : Option (4) Porpoises

55. The aqueous solution of which of the following salts has a PH value less than 7 ?
  • Ammonium chlorid
  • Sodium bicarbonate
  • Sodium chloride
  • Sodium carbonate

Correct Answer : Option (3) Protozoa

56. Due to which tissue is Responsible for the plant has the property of flexibility ?
  • Xylem
  • Phloem
  • Sclerenchyma
  • Collenchyma

Correct Answer : Option (4) Collenchyma

57. The resistance of a conductor does not depend on which of the following ?
  • Mass
  • Length
  • Pressure
  • area of ​​cross section

Correct Answer : Option (3) Pressure

58. Which metals react with vapor to form metal oxide and hydrogen ?
  • Copper
  • Glass
  • Aluminum
  • Silver

Correct Answer : Option (3) Aluminum

59. Through which of the following medium does sound travel fastest ?
  • Vacuum
  • Solid
  • Gas
  • Liquid

Correct Answer : Option (2) Solid

60. Which of the following Substance can pass through all the three mediums solid, liquid and gas ?
  • Metal
  • Metalloid
  • Nonmetal
  • Inert gas

Correct Answer : Option (4) Nonmetal

61. Which of the following Substance is a rich source of Vitamin A ?
  • Carrot
  • Green Vegetable
  • Banana
  • Egg

Correct Answer Option (1) Carrot

62. Which of the following is an example of Newton’s third law of motion ?
  • Passengers lean backwards when a bus starts suddenly
  • launching a rocket
  • While catching a fast moving cricket ball, slowly move your hand backward along with the moving ball.
  • All of the above

Correct Answer : Option (2) launching a rocket

63. What color does a neutral solution turn red litmus into ?
  • Green
  • Blue
  • Violet
  • Remains unchanged

Correct Answer : Option (2) Blue

64.  The substance which on heating directly changes from solid to gas is called ? 
  • Sublimation
  • Crystallization
  • distillation
  • Centrifugation

Correct Answer : Option (1) Sublimation

65. Which element is found in liquid state at room temperature ?
  • Mercury
  • Aluminium
  • Sodium
  • Lithium

Correct Answer : Option (1) Mercury

66. The method of separating a mixture of sugar and salt is called ?
  • Sublimation
  • Crystallization
  • distillation
  • Fermentation

Correct Answer : Option (2) Crystallization

67. The method of separating a mixture of liquids is called ? 
  • Sublimation
  • Crystallization
  • Distillation
  • Fermentation

Correct Answer : Option (3) DIstillation Method

68. Which scientist discovered nitrogen ?
  • Rutherford
  • Jon Dalton
  • J.J. Thomson
  • Chadwick

Correct Answer : Option (1) Rutherford

69. Chromite is an ore of which element ?
  • Aluminium
  • Iron
  • Chromium
  • Steel

Correct Answer : Option (3) Chromium

70. What is the fundamental unit of quantity of a substance called ?
  • Mole
  • Kg
  • Meter
  • Pound

Correct Answer : Option (4) Mole

71. Which gas can be identified by its smell when it is in the atmosphere
  • Oxygen
  • Carbon dioxide
  • Sulphur dioxide
  • Helium

Correct Answer : Option (3) Sulphur Dioxide

72. On whose principle is the modern periodic table based ?
  • Dmitri Mendeleev
  • J.A.R. Newlands
  • Henry moseley
  • John Dalton

Correct Answer : Option (3) Henry moseley

73. Rusting of iron is the result of which reaction ?
  • Displacement Reactiom
  • oxidation reaction
  • Double displacement reaction
  • Chemical Reaction

Correct Answer : Option (2) oxidation reaction

74. In which state of matter is both its shape and volume fixed ?
  • Solid
  • Liquid
  • Gas
  • Plasma

Correct Answer : Option (1) Solid

75.  0 degree Celsius is equal to how many Kelvin ?
  • -273 Kelvin
  • 273 Kelvin
  • 0 Kelvin
  • 313 Kelvin

Correct Answer : Option (2) 273 Kelvin

76. The process of converting a liquid into a solid at a temperature lower than its boiling point is Called ?

  • Evaporation
  • Freezing
  • Liquefaction
  • Distillation

Correct Answer : Option (1) Evaporation

77. Which is the heaviest metal on the Earth ? 

  • Tungsten
  • Osmium
  • Gold
  • Iron

Correct Answer : Option (2) Osmium

78. Which aluminum salt is commonly used to stop bleeding ?

  • potash alum
  • Aluminum sulphate
  • Aluminum nitrate
  • Aluminum chloride

Correct Answer : Option (1) potash alum

79. What is the conversion of a liquid into a solid at a given temperature called ?

  • Freezing
  • Evaporation
  • Distillation
  • Liquefaction

Correct Answer : Option (1) Freezing

80. What is an alloy of copper and zinc called

  • Steel
  • Stainless Steel
  • Brass
  • Lead

Correct Answer : Option (3) Brass

81. Cytology is the study of ____?

  • Study of bacteria
  • Study of cells
  • Study of crops
  • Population study

Correct Answer : Option (2) Study of cells

82. Where are red blood cells (RBC) manufactured in our body ?

  • Liver
  • Spleen
  • Heart
  • Bone marrow

Correct Answer : Option (4) Bone marrow

83. Which element causes abnormal growth in the thyroid gland ?

  • Iodine
  • Iron
  • Potassium
  • Calcium

Correct Answer : Option (1) Iodine

84. Which of the following is Responsible for the Red Color of Tomato ?

  • Beta carotene
  • Anthocyanin
  • Lycopene
  • All of the above

Correct Answer : Option (2) Concave mirror

85. What is the Chemical Name of Vitamin C ?

  • Citric acid
  • Oxalic acid
  • Ascorbic acid
  • Nitric acid

Correct Answer : Option (2) Convex lens

86. Which is the largest endocrine gland of the human body ?

  • Thyroid gland
  • Pituitary gland
  • Adrenal gland
  • None of these

Correct Answer : Option (1) Thyroid gland

87. Against what does the fat present under the skin in our body work ?

  • Loss of heat in our body
  • Salt loss in the body
  • Loss of essential fluids in the body
  • None of these

Correct Answer : Option (1) Loss of Heat in Our body

88. Due to the presence of which of the following elements, the Color of Human Urine is Yellow ?

  • Bile
  • Fat
  • Lymph
  • Urochrome

Correct Answer : Option (4) Urochrome

89. Which of the following is called the graveyard of RBC ?

  • Liver
  • Heart
  • Spleen
  • Bone marrow

Correct Answer : Option (3) Spleen

90. For the determination of water pollution in rivers, whose dissolved quantity is measured ?

  1. Hydrogen
  2. Oxygen
  3. Nitrogen
  4. Chlorine

Correct Answer : Option (2) Oxygen

91. Where is DNA found outside the nucleus ?

  • in Ribosome
  • in Mitochondria
  • in Galjikoy
  • All of the above

Correct Answer : Option (2) in Mitochondria

92. Deficiency of which of the following Nutrients causes Night Blindness Diesease in our Eyes ?

  • protein
  • fat
  • iodine
  • Vitamin A

Correct Answer : Option (4) Vitamin A

93. Which chemical is used to destroy the fungus occurring in the water tank ?

  • Sodium Sulfate
  • Magnesium Sulfate
  • Copper Sulphate
  • Nitric Acid

Correct Answer : Option (3) Copper Sulphate

94. Which of the following is called the power house of the cell ?

  1. Mitochondria
  2. Lungs
  3. Heart
  4. Kidney

Correct Answer : Option (1) Mitochondria

95. In which part of the human body does most of the digestion take place ?

  • Pancreas
  • Stomach
  • Small intestine
  • Large intestine

Correct Answer : Option (3) Small intestine

96. Which is called the blood bank of the human body ?

  • Liver
  • Heart
  • Spleen
  • Kidney

Correct Answer : Option (3) Spleen

97. The sex of any child inside the fetus in the uterus is determined by whose chromosome?

  • Mother
  • Father
  • Both mother and father
  • Not by anyone

Correct Answer : Option (2) Father

98. In which part of the human body is Present Tibia Bone ?

  • in the Skull
  • in Hands
  • in the Mouth
  • in the Legs

Correct Answer : Option (4) in the Legs

99. Which of the following Human Part Related to ECG Test ?

  • Heart
  • Kidney
  • Brain
  • Lungs

Correct Answer : Option (1) Heart

100. Who is responsible for the control of genetic characteristics in living cells?

  1. DNA
  2. RNA
  3. Enzymes
  4. Hormones

Correct Answer : Option (1) DNA

Previous

इन्हें भी पढ़ें :- 

Top 500 Most Important Rajasthan GK Question and answer in Hindi

मुगल साम्राज्य से संबंधित महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तरी

सिंधु घाटी सभ्यता से संबंधित 100 महत्त्वपूर्ण प्रश्नोत्तरी 

Top 200 Haryana GK Question in Hindi

Top 100 Most Important Computer GK Question and answer in Hindi

Top 100 Physics GK question and answer in Hindi ( 100 महत्वपूर्ण भौतिक सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी )

Top 100 Chemistry GK question and answer in Hindi ( 100 महत्वपूर्ण रसायन विज्ञान प्रश्नोत्तरी 2021 )

Leave a Comment

close
%d bloggers like this: